Trondheim halvmaraton 2016

Må si det var snakk om både gåsehud og blanke øyne når jeg endelig klarte å få ut potensialet mitt på ett løp, under helgas NM halvmaraton i Trondheim! Det er lenge siden jeg VIRKELIG har vært fornøyd med egen innsats, det har stort sett vært bare «OK» og «GREIT NOK», selv om jeg har følt meg bra på trening. Det er nesten sånn at jeg må gå helt tilbake til 2012 at jeg hadde i nærheten av samme følelse.

Det å stå ut distansen på halvmaraton, der jeg kunne presse jevnt i god fart nesten hele veien, var en helt rå følelse. Kanskje mitt beste løp ever. Pers med 2 minutter på distansen.

Det var ikke gitt at det skulle gå sånn. Startet uka med halsvondt på mandag. Var såpass tett på tirsdag at jeg tok helt treningsfri. Onsdagens halvharde «utblåsningsøkt» foregikk med for høy puls i forhold til innsats, siden luftveiene ikke fungerte som de skulle. Samme kan sies om torsdagens roligtur. Tok derfor helt treningsfri på fredag også. Det gir litt uggen følelse og usikkerhet i forkant av et løp man har trent i lang tid mot. Var ikke 100% frisk lørdag morgen heller, men føttene var innmari gode etter ei uke med minimalt med løping.

Værforholdene var helt perfekt. Oppholds, rundt 14 grader, fuktig luft, svært lite vind. Beslutta før start at jeg ikke skulle drikke underveis. Halvmaraton er i så måte litt i grenseland. Men det er utrolig befriende å slippe. Drikke underveis er stress. Har det vært varmere så har man vel vært nødt.

Studerte påmeldingslista nøye på forhånd. Viktig for å vite ca hvem som kommer til å løpe i nogenlunde samme fart. Har vært såpass lenge i dette gamet at jeg visste at MANGE løper langt over evne i starten, og man må ha skyggelapper og kjøre kontrollert etter egen plan. Har man jevne løpere i rundt så presterer man mye bedre.

Traff Terje like før start. Vi avtalte at vi skulle følges. Utgangspunktet var jevn fart rundt 3.30-3.35 min/km.

Starten gikk vel som frykta. Mange blåste ut i veldig høy fart. Gløtta på klokka og var skeptisk når den innimellom sa 3.15-fart. Første km gikk på 3.20, men dette i lett terreng. Vi bytta litt på å dra i starten. Plukket mange løpere som har hatt litt for frisk åpning. Jeg tok føringa og henta inn Jan Olav like før første drikkestasjon. Han var blant de jeg tenkte jeg kunne løpe nogenlunde jevnt med. Og trekløver ble ganske snart firkløver. En til slo følge med oss.

Jan Olav løp såpass hardt at jeg lenge hadde mer enn nok med å henge på. Terje dro lasset innimellom. Første mila gikk nesten like fort som når jeg løp 10km tidligere i august, og det sier sitt om at jeg lå helt på grensa for egen kapasitet…

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Ved drikkestasjon på 13 km så følte jeg at det var min tur til å gå i front. Og det ble naturlig sånn siden de andre tok seg litt drikke. Fikk «dratt ut» steget litt mer enn når jeg lå bak i feltet, så farten ble kanskje litt høyere, uten at det var tiltenkt. Merka at jeg seg i fra gruppa mi. Jeg har nok hatt en litt billigere reise enn de som har gjort drajobben til nå. Strekket fra drikkestasjon og opp til trikkestallen er også litt krevende, i hvert fall på 2.runden, og det gjorde også sitt til at en fartsøkning her kosta litt for mye for de som har bidratt mest fra før. Litt dårlig samvittighet kanskje.

Men dårlig samvittighet ble fort bytta ut med blod på tann når jeg så Lars (min soleklare favoritt i min klasse) i det fjerne ved 15 km. Kunne det bli gull? Jo da, jeg nærma meg sakte men sikkert, og passerte han ved 17km. Da var det ikke noe å spare på, og kjørte det jeg kunne. Gikk litt tom etter 19km. Nedoverbakken ned til marinen var som vanlig helt pyton. Blytungt å løpe langs elva, men det holdt helt inn. Snakk om herlig løp! 1.14.39, gull i nm klasse 40-44år. Riktignok 9 min saktere enn vinneren, og 17 som løp fortere enn meg, men som 42-åring må jeg settes i riktig bås. Toppidrettstoget mitt gikk nok egentlig før jeg starta med løping 😛

Har egentlig mye å takke Terje og Jan Olav for, jeg fikk slep i en viktig del av løpet, og dermed en sterkt medvirkende årsak til at jeg hadde litt krutt igjen når slitet virkelig starta. Takk for offensiv løping og godt følge!

Resultater: http://live.eqtiming.no/23766#result:80200-253389-912670-1-1-

Drikke venta jeg derimot med til kvelds. Starta med litt brunt oppe på Lundåsen, før jeg testa ulike farger og varianter på ulike drikkestasjoner nede i midt-byen utover til senkvelds, sammen med Gaute og Marianne (med venninner). Kjente stigende form underveis, men mangla vel litt trening på dette så utholdenheten min her var litt skuffende. Her har jeg en jobb å gjøre seinere i høst.

Nå går tankene til Venezia maraton 23. oktober. Motivasjonen på topp etter helgas løp.

For spesielt interesserte, så ligger treninga mi åpent på nett: http://jogg.se/Traning/Tdbok.aspx?anvid=110142

Dette innlegget ble publisert i Konkurranser. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s