7 tips til smertefri løping!

Heldigvis er vi løpere svært sjelden ofre for akutte skader. For oss handler det som regel om overbelastning over tid. Som regel får man litt forvarsel. Gjerne etter å ha vært litt overivrig.
Det er nok umulig å gardere seg 100% mot løperelaterte skader. Likevel kan man ta noen grep for å redusere risikoen.

Skopyramide

Kjekt å ha sko man kan variere med! 🙂

1. løpeteknikk. Løping er enkelt. Det trenger ikke nødvendigvis se pent ut, og det er selvfølgelig helt greit. Det er bare en ting man bør definitivt prøve å unngå; brems/stem i nedtråkket. Det er dette løpeteknikk handler om. Man skal i minst mulig grad ta i mot/bremse kroppsvekta når vi tråkker ned, men heller ha fokuset på å skyve kroppen framover tvert man får bakkekontakt. Da reduseres belastninga på knær/hofter vesentlig. Det er mange små tiltak, som egentlig handler om det samme. «Hofta fram» når vi løper, og øke stegfrekvensen, så tråkker vi nødvendigvis ned bedre under kroppens tyngdepunkt (noe som gir mindre brems). God holdning i overkroppen, god armbruk som går i løpsretningen, samt unngå rotasjoner i overkroppen, så føles det mer naturlig med høyere stegfrekvens og «hofta fram». Har man fokus på disse tingene, så vil det være positivt både mht fart og belastning. De beste løperne bruker hele nedtråkket til framdrift, nærmest som at de «padler» med tåball.

2. variasjon i underlaget. Det tar nok lang tid å venne kroppen til MYE løping på hard asfalt, og for de aller fleste vil dette egentlig være ganske meningsløst også, med mindre man har tanker om knallgode tider på lange løp. Mengder på myke grusveier, stier, myr, fjell, det er tingen. Vil man løpe etter vei så er grusen uti veiskuldra meget skånsom.

3. unngå for mye løping på veldig kuperte veier. Bakker kan jo være motiverende, både opp og ned, men nedoverbakkeløping er svært skadeutsatt.

4. varier sko. Det er kanskje ikke alle forunt å ha løpesko til enhver anledning, men et par-tre par sko som går i en rotasjon er sunt for skadefri løping. Gjerne varier med sko med ulik profil. Alt til sin tid. Sko med mye demping til mengdetrening. Lette sko når det skal settes fart (=intervalltrening, konkurranser). Terrengløpesko når man skal ut i myra og fjellet. I terrenget er feste viktigste egenskap, man skal stole på skoa. Goretex er IKKE noe tema, det gjør skoa unødvendig stive og tette. Har man disse 3 skotypene så er man innmari godt i gang 😀

5. vær forsiktig med veldig lange løpeturer. Selv om det er veldig greit å tøye strikken litt innimellom, så bør man unngå å gjøre dette altfor ofte, og man bør ta hensyn til dette påfølgende dager.

6. gradvis progresjon, gradvis økning av belastning. Det er utrolig hvor tilpasningsdyktig kroppen er til ny belastning, om man tar seg tid til tilvenning, og bruker lang tid på opptrening.

7. ikke ignorer vondter. Ferske vondter leges veldig mye fortere enn ting man kjenner på over lang tid. Trenger ikke nødvendigvis kutte ut all løping, men heller justere belastninga litt. Kortere turer? Mykere underlag? Alternativ trening?

Dette innlegget ble publisert i Om løping og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s