Løping i Provence

Akkurat hjemkommet etter en super 10-dagers tur til sør-Frankrike med familien. Første 7 dager i Hyeres (som ligger ved Toulon), så en dag på reisefot, før vi avsluttet med et par dager i Nice. En fantastisk reise som kunne blitt sagt mye om, men dette er jo en løpeblogg så jeg fokuserer her først og fremst på den biten.

Hyeres er kanskje ikke veldig kjent blant oss nordmenn, og det var et litt tilfeldig valg av sted, men det angret vi ikke på. Hyeres er en kommune helt i sør i den franske rivieraen, med et sentrum som tilsvarer en middels norsk by. Mye av gammelbyen stammer helt tilbake til middelalderen, og det å gå i disse trange gatene var en sterk opplevelse. Her gikk vi inni restene av et slott bygd på 1000-tallet, på toppen av et lite bratt fjell. Midt i gammelbyen fantes et intakt tårn som var en lokal kommandobase for tempelridderne. Mange av de eldgamle byggene var omgjort til boliger, og innimellom var det herlige resturanter. Stedet må oppleves!

Vi bodde på halvøya Giens. Snakk om bortgjemt perle! En ting er mange kilometer med langgrunne strender like utenfor døra. Rundt halvøya var det opparbeidet og tilrettelagt flotte stier klynget seg rundt om i eventyrlig natur. Og den lille landsbyen Giens var jo en attraksjon i seg selv; ekte fransk sjarm. Fra halvøya var det også båttransport ut til den herlige øya Porquerolles.

Selvfølgelig ble joggeskoa med på turen. Løping er fantastisk måte å oppleve nye steder på. Fikk tatt noen turer når det passet seg sånn. Tidlig om morgenen, ved soloppgang, var perfekte anledninger, selv om jeg normalt ikke er noen fan av morgenløping…

Hyeres – Giens del 1
Første løpetur ble som utgangspunkt tenkt som en tur på stranda, tidlig på morgenen, før de andre har stått opp. Løp ut til stranda, der vi var dagen før.

Perleporten? Ankomst Middelhavet.

Perleporten? Ankomst Middelhavet.

Tilfeldigheter gjorde at jeg fant denne kyststien, omtalt som Sentier du littoral. En sti som var «hugd inn» i terrenget rundt hele halvøya.

Tilrettelagt

Tilrettelagt

Innbydende, perfekt for motiverende terrrengløping i nydelig terreng. Stien var merket med gule merker. Passerte flere strender underveis.

En av flere strender underveis

En av flere strender underveis

Rotet litt innimellom, for det var litt tynt merket enkelte steder, men hentet meg fort inn igjen, stien gikk jo langs kystlinjen.

Passerte kaia der båten til Porquerolles går fra. Like ved lå en liten gammel festning.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Stien var flott tilrettelagt i forhold til de mange eiendommene langs kysten…

En av mange murer langs stien

En av mange murer langs stien

Fortsatte helt jeg kom til det lokale sykehjemmet, før jeg snudde nesen hjemover. Drøyt 1,5 timer med meget lystbetont løping. Med det rakk jeg ca halvparten av kyststien. Greit å snu mens leken var god.

En liten nedtur var at jeg snublet i en fortauskant og knuste skjermen på mobilen..

Hyeres – strandløping
Neste dag skulle tilbringes på stranda Plage de la Badine. Da passer det godt med en oppvarmingsrunde, før man hiver seg uti det høst-kjølige Middelhavet. Løp nedover den flotte stranda som lå ved vår leilighet, og ned mot «fastlandet», før jeg snudde og løp tilbake.

Strandløping måtte jo prøves..

Strandløping måtte jo prøves..

Løping nede ved vannkanten er jo litt sjarmerende, selv om mengden sand i skoa ble etter hvert stor, og medfølgende gnagsår røde… Nesten 7 km i 21 grader iført badeshorts gir godt grunnlag for våt fornøyelse etterpå.

Hyeres – Porquerolles
Denne øya utenfor Hyeres hadde vi store forventninger til, og forventningene ble absolutt innfridd. Det er opparbeidet flotte turiststier rundt om på øya, omgitt av furutrær og eukalyptus, og rundt omkring finner man ruiner av gamle festninger. Vi gikk ut til stranden Plage de Notre-Dame, som er omtalt som en av de aller flotteste strendene på den franske rivieraen.

en caption

Plage de Notre-Dame

Mot nordøst-spissen av øya

Mot nordøst-spissen av øya

Jeg smuglet med meg løpeskoa, og varmet dermed opp med en løpetur ut til Fort des Medes, på øyas nordøstlige punkt. En tur med stor wow-faktor. Fantastisk flott sti, og ruinene av fortet gav et historisk sus. Rå utsikt mot øyas sørlige bratte klipper. Mot nord og øst så man en rekke småbyer. Totalt ca 6 flotte km.

På turen hjem stakk vi innom Fort des Alycastre, bygd i 1600-tallet, mellom øyas 2 store strender, angivelig for å vokte landgang på disse. Vel, invasjon av «turister» hadde sikkert annen mening den tiden enn nå….

Fort

Fort des Alycastre

Dagens eneste nedtur var at øyas innbydende resturanter ikke åpnet før 19, og siste båt til fastlandet gikk 18.30…. Om det blir flere turer hit så skal det legges inn en overnatting på øya!

Hyeres – Giens del 2
Jeg kunne jo ikke forlate Giens før jeg har løpt rundt andre del av denne kyststien. Snek meg ut før soloppgang, og la i vei i ukjent terreng, retning Madrague. Fant stien etter litt fomling hit og dit. Da var sola på vei opp. Fantastisk. Denne delen av halvøya var helt annerledes enn den siden vi bodde på. Kvassere og råere natur. Stien balanserte på kanten av bratte klipper som stupte ned i Middelhavet, og i horisonten så jeg bare hav. Litt teknisk terrengløping, men med tørt underlag så var det jo bare gøy. Tiden flyr når man har det gøy, og jeg ble etterpå forundret over at det nesten ble en 2-timers. Turen ble såklart etterfulgt av bading på stranda. I store dønninger fra havet. Stas for store og små.

Forøvrig omtales ikke kysten som Cote d’Azur uten grunn…

Den blå kysten

Den blå kysten

Nice – strandpromenade
Siste dager ble altså tilbragt i Nice. Vi overnattet på hotell på vestsiden av flyplassen Côte d’Azur, like ved sjøen. Førstevalget for en joggetur ville vært på andre siden av flyplassen, langs den flotte strandpromenaden des Anglais, men turen rundt flyplassen ville blitt for lang og rotete, så løpeturen gikk langs stranda på vestsiden.
Nok en gang, snek meg ut før soloppgang. Løp et kvarter før sola sto opp i horisonten. Rimelig flott skue… Grunn nok til å stå opp tidlig.

Soloppgang over Nice

Soloppgang over Nice

Strandpromenaden på den siden av flyplassen har mange hindringer, og underlaget meget varierende, så jeg holdt meg på gangveien.

Disse små løpeturene er såklart bare en liten del av ferien. Likevel, det krydrer turen, man får oppleve nærområdet på en spesiell måte. Det beriker ferien mye.

Dette innlegget ble publisert i Diverse. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s