St.olavsloppet 2013

En smule forsinket rapport fra St.Olavsloppet 2013… Men det er jo kjekt å se tilbake til gode sommeropplevelser, nå som kulda biter og veiene er isete?

St.Olavsloppet har vært mitt sommereventyr helt siden jeg starta med løping i 2009. Dette er noe alle løpere bør prøve å få med seg. Spesiell atmosfære, spenning, mange utfordringer, sosialt. Dette er gøy uansett nivå.

Årets stafett hadde vi store forventninger til, for laget har hevet seg en del fra fjoråret. Godt nok for seier??

Fjorårets suverene vinner Skogn har i år mistet flere av sine nøkkelutøvere pga skisamling, så de ville sannsynligvis bli bare en skygge av seg selv.

Min egen form var jeg mer usikker på. Har ikke vært like stabilt god som i 2012-sesongen. Vond hæl har hindret meg fra å trene så mye som ønskelig i vinter, og det har nok satt sine spor.

Dag 1: Undersåker kyrka, 6,2km
Trase: slakk ned første 1,5 km, flatt et par km før etappen går brattere og brattere oppover. Akkurat slik jeg liker det. For øvrig var etappen endret en del fra tidligere år, så tidene ville ikke være sammenlignbare.

Skulle veksle med lagets store stjerne, Helge, som løp dagens langetappe. Fikk melding om at vi ledet klart. Strålende. Koste meg i det flotte vekslingsområdet, iført mine knallgule Hagio-sko, med hjertet slående som en Duracell-kanin. Skrekkblandet fryd. Så kom Helge, i karakteristisk stil.

Kjekt med klar ledelse, men det var også i tankene at dette ikke skulle være noen sovepute, for sekunder kunne bli avgjørende i sammendraget. Hard men kontrollert åpning. Visste meget vel hva jeg gikk til, her har jeg løpt før.

Pratet litt med Trångsvikens løper før start. De manglet flere sentrale løpere, og måtte doble mange av etappene. Han er for øvrig en meget god løper, som normalt gruser meg lett, men han skulle også løpe neste etappe. Samme gjelder Namdals lag.

En veldig kul ting med Rindal IL er at laget er veldig PÅ når det gjelder å følge løperne underveis, og en meget entusiastisk lagleder som brøler ut motiverende ord samtidig som han løper etter løperne og tilbyr drikke. Gjerne flere ganger på samme etappe. Her blir prestasjoner satt pris på!

Med flere minutter bakover til neste lag så var det lite spenning på min etappe. Måtte kjøre mitt eget løp, og om mulig, pynte på forspranget. Disponerte bra, ble ikke skikkelig stiv før jeg kom inn på siste grusbakke, og da var det bare å tøye smerteterskelen og pushe inn til veksling, hvor Lars tok over pinnen.

Fornøyd med snittfart på 3.20 i en trase med netto motbakke. Kult med etappeseier, men det ga litt bismak at de andre lagene måtte doble på denne etappen.

Uansett, RIL vant dagsetappen med over 9 minutter ned til neste lag.

Dag 3: Verdal – Mule, 6,7 km
En etappe jeg liker veldig godt. Paddeflatt første 4 km, og drøyt 2 km med bratt stigning opp mot Mule.

Denne hadde jeg forventninger til. Løp ett av mine beste løp ever her i 2012. Veldig enkel etappe å disponere. Kontrollert første 4,5 km, før man pusher syra ut ørene opp bakken.

Namdals vant dag 2 ganske klart, så det var stor spenning til styrkeforholdet i dag. De har satt opp Håvard på min etappe. Han gruser meg gjerne med et par minutter på 10k, og innehar en av de beste tidene ever opp Fjellseterløpet. Jeg bestilte derfor minst 2 minutters ledelse før start….

RIL hadde dagen, og Lars Morten sendte meg ut nesten 3 minutter før Håvard. Dermed unngikk jeg skrekkscenarioet, at dagsetappeseieren skulle glippe på min etappe… Takk til mine spreke klubbkolleger!

Løpet ble en klar bekreftelse på at 2013-formen ikke var like god som 2012. I fjor løp jeg kontrollert på ca 3.20 per km før bakkene startet. I år gikk det på rundt 3.25. I fjor kunne jeg bare fosse fram med god løpeteknikk opp bakkene. I år ble det mer «klyvesteg» og slit. Brukte mer et minutt lengre tid på etappen. Likevel, jeg tapte «bare» et drøyt minutt til Håvard, men han har nok hatt en betydelig lengre reise tidligere i konkurransen enn det jeg har hatt…

Dag 4: Steinvikholmen – Framnes
Pga vonde hæler ga jeg beskjed om at jeg ikke ønsket 1.lagsetappe. Deltakelse på 1.lag betyr en viss forpliktelse, og i verste fall ville hælene gi DNF, eller svært dårlig tid.  Hev meg derfor med på Kyrksæterøras lag. Da kunne jeg lytte til vondtene underveis, og korrigere.

Startet dagen med litt St.Olavslopp-logistikk. Kjørte Lena ut til sin etappe (Åsenfjord), og ordnet skyss for henne etter endt etappe. Fikk KIL-singlet/startnr av John Arild. Kjørte tilbake og parkerte Philip ved Ronglan. Tok imot hans skifteklær, kjørte videre, plukket opp Philip etter endt etappe ved Åsen, kjørte ut til Steinvikholmen, overlot bilen til Philip, som kjørte til Framnes, fikk skifteklær av Lars, plukket opp meg igjen, kjørte videre til Stjørdal, hvor Lars fikk igjen sine skifteklær. Plukket opp Lena igjen på toppen av Gevingåsen, før vi kjørte til Trondheim sentrum for å gjøre oss klar til loppets siste etappe: knallhard spurt opp Munkegata sammen med RIL. Heiarop og bildetaking underveis. Komplisert, men fascinerende…

Per i fin stil opp mot veksling, Ronglan:
image

… og Terje skulle også forevige vekslinga:
image

Philip i sentrum, med Tor Jarle i ett av sine mange intervalldrag med peptalk og drikke:
image

Senkede skuldre, kriblende magefølelse og god stemning preger praten ved vekslingsfeltet ved Åsen:
image

Lars Morten klar til takeoff:
image

Så var det min tur.

For å unngå vanskelige sideveier steg jeg av bilen på E6 og jogget etter skogsstiene mot Steinvikholmen. Et fantastisk flott sti, og det er en av tingene som gjør St.Olavsloppet spesielt; man får oppleve flotte områder man vanligvis bare kjører fort forbi. En høydare!

Etappen fra Steinvikholmen til Framnes er en av de vanskeligste i stafetten. Her har vi svært bratte stigninger og nedoverbakker, med mange krappe svinger, og stor høydeforskjell fra bunn til topp. Her er det vanskelig å finne god flyt.

Dagens mål var enkelt: løpe så fort jeg kan, uten å provosere hælene for mye. Med tanke på hælene så var det veldig behagelig å kunne senke skuldrene i forhold til egen prestasjon. Valgte sko med litt mer oppbygning: Adios2.

Mottok pinnen av Tore, som har gjort en sterk innsats i St.Olavsloppet for KIL. Følte meg litt fram i starten. Hælen fungerte greit nok, men gjorde vondt i de bratte motbakkene. Løp hardere på lette parti. Plukket noen løpere underveis. Den kronglete nedkjøringen mot Framnes var nesten skummel, med svært krappe svinger. Sendte pinnen videre med Håvard. Brukte et drøyt minutt lengre tid enn Lars, som løp for Rindal. Var greit fornøyd med egen innsats, ut i fra skovalg og vondter.

Så var det klart til fest. Med 20 minutters forsprang til 2.plassen var det ingen tvil. RIL-gjengen klar til 300meters spurt opp Munkegata inn mot mål, ikledd riktige farger, reklame og fane.
image

En «selfie» var på sin plass:
image

Helge, Joachim, Philip, Andreas og Lars Morten. Vi venter på at Bjørn skal forhåndsmeldes inn mot mål.
image

Mon tro om St.Olav selv fulgte løpet?
image

Så kom Bjørn da. 300m spurt, med heiarop, dundrende musikk og entusiastisk speaker. Da er det kult å være løper! Mange kalde og gufsne kilometer på vinterstid blir fort glemt….

Etter 4 dager på veien, jubelbrøl, premieutdeling og noen runder med foto så gjensto kun banketten… Og her er beviset: beste herrelag 2013!
image

Artikkel med bilder på nettsiden til RIL:
http://rindalil.no/st-olavsloppet-2013-seier-til-rindal-il.5250072-284777.html

Resultater ligger på nettsiden til arrangøren:
http://www.st-olavsloppet.com/listorresultat/resultat-2013/

Man blir skikkelig utkjørt etter 4 intense dager, og det er godt å kule ned etterpå, men det tar ikke mange dager før man føler det er surt at det er et år til neste gang…

Dette innlegget ble publisert i Konkurranser. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s