Løping del 12: Sko og utstyr

Løping er billig! Tja, det er en sannhet med modifikasjoner, og man må se det relativt i forhold til alternativene. Hva trenger man av sko/utstyr?

I starten er løping billig. Man trenger et par brukbare joggesko så er man i gang. Mer trenger man ikke om man ikke løper mer enn et par økter i uka.

Men så øker man fra 2 til 3 økter i uka. Da kommer behovet for å ha et ekstra par sko å variere med. Kanskje litt lettere og med lavere profil. Man trenger plutselig ekstra bekledning fordi man rekker ikke vaske/tørke opp treningsklærne mellom hver økt. Man blir hekta og vil løpe på vinter. Da kommer vintertreningsklær og vinterpiggsko/brodder inn i bildet. Man får lyst til å følge med på fart og puls, og puls/gps-klokka blir et must. Noen trenger såklart musikk på øret. Man vil trene litt inne på vinteren, og kjøper månedskort på treningssenter (eller kanskje investerer i tredemølle??). Man vil konkurrere, og koster på seg reiser og startkontingenter. Man satser mer, og trenger enda flere par sko for ulike formål. Man vil løpe i marka, og må ha terrengløpesko. En del er forfengelige, og vil se bra ut også når man trener. Joda, det er mulig å bruke penger på løping. Men det gir mye tilbake!

Jeg kom tilfeldigvis i diskusjon om kostnader for idrettssatsing med en bekjent. Synes du løpinga koster skjorta? Da må du i hvert fall ikke satse på en skikarriere. Da trenger du flere skiskopar for nesten 3000,- per par. Du trenger flere par ski for 5000,- per par. Du trenger såklart smurning/glider for flere tusenlapper per år. Du trenger lisens for å kunne konkurrere. Ofte må man ut på reise for å få tilgang på snø. Når jeg hørte dette så skal jeg ikke lenger syte for at jeg «trenger» 4 par joggesko i året….

Løpesko
Jogge/løpesko vurderes ofte ut i fra demping, løpsfølelse og stabilitet.

Dessverre er det høyst forskjellig kunnskap ute i ulike sportsbutikker når det gjelder løpesko. Altfor mange tenker at disse 3 egenskapene er utelukkende positive egenskaper, og anbefaler sko med «fulldemping» og «mye stabilitet» til ALLE. Dette er en stygg feil! Sko MÅ tilpasses løpers behov. Alle som skal selge sko bør ha opplæring i å kartlegge løpers behov. Ofte vet ikke nybegynnere sitt eget beste. En kunde skal gå ut av butikken med RIKTIGE sko, ikke nødvendigvis de som er dyrest, har mest demping og/eller mest støtte.

Løpsfølelse
Løpsfølelse i forbindelse med sko er høyst subjektivt. Det er den store x-faktoren som gjør at akkurat disse skoa blir tatt fram hele tiden. De brukes til langt over slitegrensen. Man har ikke råd til å kaste de. Tilsvarende vil sko med dårlig løpsfølelse støves ned i skapet, og (om man børster bort støvet…) ser like pene ut etter 2 år, før de kastes eller brukes til nød som «malingssko».

God løpsfølelse kan framheve ditt løpesteg, og får deg til å løpe mer riktig. Løpsfølelse gjør det morsommere å løpe.

Ingen skopar har «svært god løpsfølelse», «mye demping» OG «mye stabilitet». Man må alltid finne en god kompromiss mellom disse egenskapene.

Stabilitet
Spesielt vanskelig å kombinere løpsfølelse med mye stabilitet. Er skoa bygd opp for stabilitet så påvirker dette løpsmønsteret ditt i stor grad. Steget styres av skoa.

I løpeskosammenheng brukes stabilitet som regel som en betegnelse på støtte/korreksjon av overpronasjon. MYE er skrevet om emnet på nett. Søk på «pronasjon»… Men vær kritisk i valg av kilde, sånn at man ikke stoler blindt på det skoleverandører sier!

Trenger man alltid støtte om man overpronerer? For nybegynnere så mener jeg JA. Det reduserer faren for de klassiske nybegynnerskadene. Merk, de som ikke trenger stabilitet bør heller ikke ha sko med ekstra støtte! Og her er det heller ikke lurt å gå etter MEST MULIG støtte. Man skal ha TILSTREKKELIG støtte. For mye støtte går på bekostning av smidighet og løpsfølelse. Etter hvert finner man ut av det selv, men nybegynnere bør få hjelp til å kartlegge behov.

Demping
Viktig å fokusere på hva vi trenger av demping. Ofte går «mye demping» på bekostning av responsivitet, som for mange er en viktig suksessfaktor for løpsfølelse.

Demping beskytter oss mot underlaget. Det bidrar til å absorbere støtene. Sånn sett blir valg av demping påvirket av:

 • løperens tyngde, hvor tunge løpere trenger mer og fastere demping enn lettere løpere
 • steg, hvor hælløpere trenger mer oppbygd og god demping i hælen (eget punkt for framfotløping nedenfor..)
 • erfaring og fartstid. De som har holdt på en stund har bygd opp bedre toleranse for belastning
 • underlag. Løs grus krever mindre demping enn asfalt.

Man kan også skille mellom fast og myk demping, og dette er jo en smaksak. Jeg synes fast demping gir bedre responsivitet, mens myk demping er behagelig. Alt til sin tid. Nike har soleklart mykest demping, men hva dette gjør med løpsfølelse må hver enkelt si noe om selv….

Kartlegging av behov
En nybegynner bør absolutt kartlegge sitt løpesteg før man kjøper joggesko, og kjøpe sko ut i fra dette.

Hos Løplabbet får man alltid god vurdering av skobehov, men de har ikke monopol på skokunnskap, og andre har absolutt kommet etter. Hos Løplabbet benyttes mølle med filming av steg samt «speilkasse» for å finne tilpassede sko til dine føtter.

Ulike skotyper

 • Mengdesko:
  Med/uten pronasjonsstøtte. Først og fremst for rolig mengdetrening. På fartsøkter oppleves de som gledesdrepere.
 • Lettvektsko:
  Noe lettere enn mengdesko. Bedre løpsfølelse, mindre demping og stabilitet.
  Fungerer som mengdesko for lette/erfarne løpere
  Konkurransesko for tyngre/uerfarne løpere
 • Konkurransesko:
  Meget lette, svært god løpsfølelse, lite demping og stabilitet
  Vurderes alltid etter løpsfølelse. Er man på utkikk etter demping/stabilitet så må man se på noe annet.
 • Terrengsko:
  Utrolig mye å velge mellom. Her må man virkelig definere behovet på forhånd.
  Hvilket terreng skal man løpe i? F.eks. stor forskjell på behov på myr i forhold til grusbelagt sti…
  Mange tenker «terreng, da trenger jeg mye støtte». Det er en sannhet med modifikasjoner. Mye støtte/oppbygging gjør at man mister bakkekontakten. Veldig avhengig av behov. Minimalistiske sko gir voldsomt mye mer løpsglede i terrenget enn tunge/oppbygde sko, men er slitsomme å løpe med over lengre tid… Skal man løpe mye i terrenget anbefaler jeg flere par med ulik profil.
  Goretex? Sjelden man har behov for noe sånt. Man blir våt på beina uansett. Eneste poenget er kanskje at man holder føttene varmere fordi det gir mindre fuktsirkulasjon. Men jeg anbefaler egentlig å prioritere løpsfølelse/støtte etter behov, og heller bruke neoprensokker når det er kaldt..
  Feste/grep…. Selv har jeg hatt 4 skomodeller som er klassifisert som terrengsko (salomon, asics, mizuno og inov8), men kun inov8-skoa holder mål. De gir helt utrolig mye bedre feste. Nesten sånn at god såle er viktigste kriterie for terrengsko. Godt feste er helt nødvendig for at man skal kunne stole på skoa.
 • Forfotsko:
  her holder jeg «barfotsko» utenfor.
  Forfotsko gjør det lettere å løpe naturlig på forfot. De er mindre oppbygd, spesielt i hælen. Mindre høydeforskjell («drop») mellom hæl/forfot. Enkelte modeller (f.eks. Newton) har også en liten oppbygning bak tåball som framhever forfotløpinga enda mer.
  Forfotløping og skovalg omtalt i detalj her:
  https://sodalo.wordpress.com/2011/04/20/forfotl%c3%b8ping-og-skovalg/
  Faktisk den soleklart mest leste artikkelen i bloggen min! Forfotløping er hett tema.

Det ligger litt i kortene at ivrige løpere har mange skopar… Tips om gode garderobeløsninger til joggesko mottas med takk! 😉

Pulsklokke?
Jeg løp faktisk uten pulsklokke fram til høsten 2011. Og jo da, det gikk helt fint! Men så måtte jeg ha ny klokke uansett, og havnet til slutt på en med innebygd gps, nemlig denne:
http://www.loplabbet.no/pulsklokker-treningsstyring/garmin-210.html
Billig i forhold til funksjonalitet! Klokka gjør logging av distanse og fart mye enklere enn før. Brukte pulsfunksjonen litt i starten, mest som analyseverktøy. Tror det fortsatt er følelsen som er viktigst. Man må ha godt innebygd instinkt for hvor sliten man er, og benytte pulsfunksjonen som en slags bekreftelse. Men såklart, pulsfunksjonen er fin til å sammenligne økter, sammen med gps-informasjonen, for å se på formtendenser/framgang.

Klokka er helt grei, men føles kanskje litt lite robust, og mangler litt på muligheter for ulike visninger samt mer avansert oppsett for forhåndsprogrammering av intervaller. Men helt grei for mitt bruk!

Vinterløping
Jeg løper ute hele året, og opplever at alle årstider har sin sjarm, bare man er kledd for det. Riktige løpeklær bidrar til komfort og løpsglede. Stort sett bare ett føre jeg ikke kan fordra, nemlig sørpe.

Med ei god vinterløpebukse, som er vindtett i front, fleksibel bak, og ikke fullt så tettsittende som tights, så takler man utrolig lave temperaturer. Jeg løper gjerne ned mot minus 15 grader uten noe under.

På overkroppen er det lag som gjelder. Ned til 0 grader: ullundertøy + vest. Ned til -5: ull + vindtett jakke + buff. Er det kaldere så benyttes et lag til, f.eks. vest utenpå eller ekstra ull inni.

Brodder vs vinterpiggsko er omtalt her: https://sodalo.wordpress.com/2012/02/17/lope-med-brodder/

Dette innlegget ble publisert i Om løping. Bokmerk permalenken.

2 svar til Løping del 12: Sko og utstyr

 1. Svein Vatna sier:

  Veldig fint innlegg. Jeg er en relativt tung hobbyløper (191cm/105kg). Bruker Asics Nimbus 13. Mye demping. Men i det siste har jeg begynt å veksle mellom forfot og hælløping. Tror ikke det er optimalt med disse skoene da. Grunnen til at jeg endte opp med disse er høy fotbue. Nå skulle jeg hatt sko som gir litt mere respons og som jeg gjerne kan veksle på landing i steget med. Jogger 2-3 gg i uken. Har du noen tips?

 2. Ole sier:

  Takker for tilbakemelding! Det er farlig å gi konkrete råd når det gjelder sko, da dette er veldig subjektivt.
  Nimbus har ekstremt mye demping, men er neppe sko man forbinder med respons… Og egentlig tror jeg de er litt feil i forhold til høy fotbue, da de er beregnet til nøytral fot/steg. Men hvorvidt du trenger noe støtte for overpronasjon kan du sjekke hos flinke forståsegpåere (f.eks. hos Løplabbet).

  Dersom de nye skoa skal brukes til alle økter så tror jeg det blir feil å sende deg ut på typiske lettvektsko. Lettvektsko har lav holdbarhet i forhold til tyngre løpere, og har mindre demping og dårligere oppbygning i forhold til høy fotbue. Men om du kan bytte mellom 2 ulike skopar, kan lettvektsko være par nr 2. Om du skal ha 1 skopar til alt, så ville jeg gått for «lett mengdesko».

  Du vil ha sko som innbyr LITT til forfotløping. Saucony er vel de som har satset mest på akkurat det, med lav «drop» også på mengdeskoa. Dvs de har liten forskjell på høyde i hælen og forfot. Da ser jeg bort fra Newton, som ikke har drop. Liten drop gjør forfotløping mer naturlig. Uten drop vil landing på hæl være ubehagelig. Jeg har svært liten erfaring med Saucony selv.

  I mitt skoskap finnes Adidas som konkurransesko, og Nike, Asics og Mizuno som treningssko. Favoritten er Adidas, men det har mye med passform å gjøre, og de oppleves som mest responsive. På trening har jeg veldig sansen for Nike, som har den mykeste dempingen av alle. Hvorvidt man liker myk demping er en smaksak, men på trening synes jeg det er veldig greit. Vil nevne en sko som jeg har brukt MYE: Nike lunarglide. Den er en lett mengdemodell, med veldig god demping, men jeg synes den er responsiv nok også til langvarige intervalløkter. Til hurtige intervalløkter faller den gjennom. En fin ting med Lunarglide (gjelder også andre Lunar-modeller) er at den gir adaptiv støtte for overpronasjon. Dvs den fungerer for nøytralt steg, men er også grei for mild/moderat overpronasjon. Men som sagt, Nike er generelt myke.

  Mizuno har mye hardere demping. Her har jeg testet Inspire (de tilsvarer vel Nimbus) og Elixir, som tilsvarer Lunarglide. Mizuno er generelt veldig brede i framfot, så om du søker sko hvor tærne skal bade i plass så kan det være noe å se på. Jeg liker Elixir veldig godt som treningsmodell, men de er ganske harde i forhold til Asics (og spesielt nike).

  Jeg tør ikke si at du skal velge den eller den skoen. Oppsøk f.eks. Løplabbet, og test ulike modeller og ulike merker. Passform har mye å si for opplevelsen.

  Lykke til! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s