Løping Del 6: Løping og skader

Fåtallet (kanskje ingen?) slipper unna skader om man satser løping. Stort sett gjelder det skader knyttet til overbelastning og slitasje. Løping er ekstremt belastende, og satser man hardt så har man småvondter ett eller annet sted omtrent hele tida. Man kan jo spørre seg hvorfor man driver med dette… Men kroppen har en fantastisk evne til hele tiden å tilpasse seg nytt aktivitetsnivå, bare man er tålmodig og tolker signalene på riktig måte.

Jeg har ikke som mål å gå i dybden for alle typer skader her, og det har jeg heller ikke kunnskap om. Hovedregelen er at man skal oppsøke spesialister for hjelp. Jeg vil bare si litt generelt om de erfaringer jeg har rundt skader.

En som starter med løping i voksen alder vil garantert oppleve småskader og vondter, nesten uansett nivå. De fleste kommer f.eks. innom betennelse i beinhinne. Gjerne litt stikking i kne (her finnes det utallige varianter). Sliter man med rygg så vil det sikkert føles værre før det blir bedre. Man vil kanskje oppleve utrolig mange måter å ha vondt i hofta på. Setter man litt fart så vil man kanskje oppleve strekk på en eller annen måte. Når man har kommet over nybegynnerkneika så dukker gjerne achillesproblemene opp. Satser man på forfotløping så vil man gå med konstand sure legger i lang tid. Løper man MYE så kommer man kanskje borti både løperkne og hopperkne. Har du hørt om plantar fascitt?? Kanskje kommer du til å lære mye om det… Stort sett gjelder alt dette vondter knyttet til overbelastning. Utfordringen ligger i å tolke signalene på riktig måte, og justere før det blir verre.

For å si det enkelt, i løpet av de 4 åra jeg har trent løping har jeg vært innom alt jeg har nevnt ovenfor, og enda mer. Det er nesten sånn at det er ALLTID ett eller annet å kjenne på. Sånn vil det ofte være når man satser. Man trener på kant med hva man tåler.

Å gå innom alle typer skader i detalj vil ta mye plass, og dessuten mangler jeg kunnskap, så jeg nøyer meg med å gi generelle råd.

Vær rask med å korrigere litt når man kjenner på noe. Ignorerer man vondter så blir det værre, og det tar lengre tid, og det koster mer å bli bra igjen. Ofte er det snakk om små justeringer. Ta for eksempel beinhinne. Her kan det være så enkelt som å bytte skopar. Ulike sko belaster føttene på ulik måte. Løp på mykere underlag. Grus kan være hardt, men likevel bedre enn asfalt, fordi det er alltid små ujevnheter som gjør at tråkket blir litt forskjellig på hvert steg (og man fordeler dermed belastningen bedre). En annen positiv ting med grus er at grusen gir litt dårligere friksjon. Nedtråkket sklir bittelitt fram, og frasparket er ikke fullt så responsivt. Dermed LITT mindre belastning.

Ikke kutt ut trening helt. Reduser litt, og tren litt annerledes. Dette opprettholder bevegeligheten, og sørger for å «holde systemet i gang». Jeg erfarer ofte at om jeg holder opp helt en periode, og starter på nytt igjen, så kommer vondtene tilbake ganske fort, og i tillegg nye vondter som følge av at jeg starter opp igjen for brått.

Annerledes trening kan også være såkalt alternativ trening. I skadeperioder har jeg av og til byttet ut noen løpeøkter med sykkel. Stående sykling er ganske relevant bevegelsesform for løping også. På treningssenter fins mange apparat for trening av kondis. Det er i hvert fall mye bedre enn ingen trening.

Sørg for å opprettholde en viss smidighet. Kommer tilbake til tøying i senere artikkel.

Prøv å finn ut litt om skaden. Det finnes MYE info på internett. Noen skader skal IKKE ignoreres, og hvis mistanke om det så må det utredes hos spesialist. For eksempel kan vond vrist være første signal på tretthetsbrudd. Om vondtene ikke går bort av seg selv innen en rimelig tid bør man uansett oppsøke hjelp.

Problemer KAN skyldes helt andre forhold enn man tror. Kroppen er komplisert sammenskrudd, og en «feil» på ett sted kan gi utslag på helt andre steder. Er hofta litt skeiv? En fot litt lengre enn den andre? Tverrplattfot? Sånne ting må man til spesialist for å finne ut av. Som regel fins det bot for nesten alt.

Om man overpronerer så trenger man kanskje støtte for dette. Overpronasjon betyr at fotbladet ruller for mye innover, og det kan føre til litt skeivt steg som forplanter seg oppover foten. Jeg er usikker på hvor viktig dette er for de som har løpt en stund, men har tro på at det er viktig for nybegynnere. Ta turen innom Løplabbet for råd.

Går du med tanker om forfotløping? Vel, jeg har vært der, og kan si at det kan være løsningen for noen problemer, men kan skape andre problemer man ikke ville hatt som hælløper. Som sagt tidligere, framfotløping krever lang tids tilvenning og trening før man har nytte av det.

Den perfekte skoen fins ikke. I stedet for å bruke masse penger på EN sko man skal bruke til alt, så kjøp heller flere par som man kan bytte imellom. Dette er nødvendig for å variere belastningen. Ulike sko er bygd opp forskjellig og belaster på ulik måte. Vil egentlig anbefale nybegynnere å ha minst 2 skopar. Et par mengdesko til roligturer, og et par lettvektsko for hurtigere trening. Kommer tilbake til det i senere artikkel.

Det kanskje aller viktigste punktet er at all progresjon må skje gradvis. For rask progresjon fører alltid til skader. Progresjon kan gjøres på flere måter. Lengre turer. Flere økter. Høyere fart. Kroppen trenger tid på å venne seg til hardere belastning.

Overgang vinter/vår er et kapittel for seg selv. Jeg har til gode å oppleve at dette skjer problemfritt. Man kan si hva man vil om vinterløping, men det er helt annen belastning enn bar asfalt. Våren er ikke tiden for å sette nye mengderekorder. Overgang til asfalt må skje gradvis.

Skal man løpe på vinter så bør man være skodd for det. Er det for glatt løper man anspent og det går fort utover hofter/rygg. Vinterpiggsko kan være vel anvendte penger.

Sørg for god restitusjon mellom økter. Mat, drikke, hvile …. Litt overskudd reduserer skaderisikoen.

En skade fører ofte til følgeskader. Ofte prøver man å løpe litt annerledes, noe som fører til ny og annerledes belastning som kroppen kanskje ikke er vant til.

Dette innlegget ble publisert i Om løping. Bokmerk permalenken.

2 svar til Løping Del 6: Løping og skader

  1. Ole-K sier:

    Du har skrevet mye bra på bloggen din Ole 🙂

  2. Ole sier:

    Takker for det! Har lært mye selv av å skrive. Og så har jeg vært litt i overkant interessert :p Men jeg håper jo det jeg har skrevet smitter litt over til andre, og kanskje er med på å inspirere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s